'Wij gaan op eigen kracht vooruit!'

Wouter van Ewijk, Bestuurder DFZS

‘Ik ben er trots op dat onze medewerkers in 2016 een goede bijdrage hebben geleverd aan een veiligere samenleving. Het is een heel belangrijk jaar geweest voor De Forensische Zorgspecialisten, omdat wij hebben besloten om zelfstandig te blijven. Wij doen dit in een tijd dat veel organisaties juist fuseren en dat de concurrentie almaar groter wordt. Door als zelfstandige organisatie te opereren in netwerkverbanden, kunnen wij de hoge kwaliteit bieden die onze standaard is.'

'Daarnaast blijven we innoveren en breiden wij ons behandelaanbod uit door in te spelen op vragen vanuit de samenleving. Zo startte bij de Waag in 2016 PRO-ZORG, een behandeling tegen gewelddadige radicalisering, en FAST, een erkende behandeling voor jongeren met antisociaal gedrag. Ook opende de Kastanjehof, een transmurale afdeling van de Van der Hoeven Kliniek waarbij wordt samengewerkt met GGz Centraal.

‘Wij brengen de financiën op orde en breiden ons zorgaanbod uit.’

Om een goede basis voor een zelfstandige toekomst te hebben, moet naast een goede zorgkwaliteit, het huishoudboekje op orde zijn. Dit betekent besparen waar mogelijk, bijvoorbeeld op huisvesting en contracten. Daarnaast gaan we efficiënter werken, zowel op het gebied van bedrijfsvoering als op het gebied van zorg. We zullen onze dienstverlening uitbreiden naar nieuwe doelgroepen. De Waag opent bijvoorbeeld een satellietvestiging in Groningen en de Van der Hoeven Kliniek start met de Pelmolen, een speciale afdeling voor longcare tbs-patiënten met persoonlijkheidsproblematiek. Om al deze ontwikkelingen te stroomlijnen, hebben we in 2016 het project Op Eigen Kracht Vooruit! in het leven geroepen.

We moeten dus meer doen met minder. Gelukkig is er nog heel veel mogelijk in deze organisatie. Ik wil graag benadrukken dat “op eigen kracht vooruit” niet betekent: ieder voor zich, maar samenwerken om ons doel te bereiken. Dat is de kern. Dat gaan we extern doen met onze relaties en intern met diverse afdelingen onderling. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Het programma Op Eigen Kracht Vooruit! is begonnen in 2016 en loopt tot 2019. In deze periode willen we kostenbesparingen doorvoeren. Daarnaast is de doelstelling om de kwaliteitsstandaard van de behandeling van onze patiënten en cliënten te verbeteren en ons te blijven ontwikkelen en vernieuwen met nieuwe zorgconcepten en intensieve samenwerkingsverbanden. 

Het programma bestaat uit zes subprojecten. De zes pijlers zijn:

  • nieuw renderend aanbod door in te spelen op kansen in het werkveld;
  • technologie en ICT om bij te blijven en om bij te dragen aan kostenbesparingen;
  • flexibele en efficiënte personeelsinzet;
  • huisvestingskosten omlaag;
  • gezond en met plezier @work;
  • betere en efficiëntere processen. Dit gaat zowel over zorginhoudelijke processen als over bedrijfsvoerings- en facilitaire processen.