Over Kennis & Innovatie

De Forensische Zorgspecialisten steken veel energie in onderzoek om ervoor te zorgen dat wij steeds de beste behandelingen geven. Zo doen we onderzoek naar de beste risicotaxaties voor onze cliënten en patiënten, en naar de effectiviteit van onze behandelingen. We hebben daarvoor een eigen afdeling Onderzoek en werken samen met universiteiten en forensische instellingen. 

Kennis en Innovatie in 2016

Wij hebben als afdeling vorig jaar hard gewerkt aan verschillende onderzoeksprojecten. Een voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van de FARE (een KFZ-call), een nieuw risicotaxatie-instrument voor de gehele Nederlandse ambulante forensische zorg. Lees ook het interview met onderzoeker Joan van Horn over de FARE.
Daarnaast zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe kortdurende klinische behandeling voor zedendelinquenten. Lees ook het interview met onderzoeker Wineke Smid hierover.

Andere activiteiten van onze afdeling waren onder andere het maken van een app om agressief gedrag te verminderen (de GRIP-app) en het ontwikkelen van een risicotaxatie-instrument dat specifiek gebruikt kan worden voor het inschatten van beschermende factoren bij jeugdigen (ook wel SAPROF–YV genoemd). 

Veel internationale publicaties

In 2016 hebben onze onderzoekers veel gepubliceerd in internationale publicaties. Er waren maar liefst 18 internationale artikelen van onze medewerkers. Een van de meest opmerkelijke publicaties was een dubbele speciale uitgave van International Journal of Forensic Mental Health over gender, waarvoor Vivienne de Vogel, Hoofd Afdeling Onderzoek bij De Forensische Zorgspecialisten, gastredacteur was. In dit speciale nummer stond ook een artikel van De Vogel over het Nederlandse multicentre-onderzoek naar gender, waarin mannen en vrouwen zijn vergeleken op psychopathie (De Vogel & Lancel). Daarnaast bevatte het bijzondere dubbelnummer een onderzoek in de Van der Hoeven Kliniek naar gevoelens van stafleden ten opzichte van hun meest ingewikkelde vrouwelijke en mannelijke patiënt, van Vivienne de Vogel en Marijke Louppen, Hoofd Behandeling bij de Van der Hoeven Kliniek.