Feiten & Cijfers 2016
Aantal en soort cliënten
Het aantal cliënten van de Waag is in 2016 met -2,4% procent licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. De complexiteit van cliënten die de Waag in zorg heeft, is toegenomen en daardoor is de zorg intensiever. De indicatiestelling is verscherpt; de Waag richt zich vooral op cliënten met een hoog en matig risicoprofiel.
Het aantal behandelingen met intake in het peiljaar is in 2016 met +0,6% gestegen. Deze stijging komt geheel op het conto van de GGZ volwassenen (+5,7%) en de GGZ jeugd (+4,4%). Hetzelfde beeld is te zien bij het aantal behandelingen dat gestart is in 2016;: dat is gestegen met 0,8%. Ook hier komt de stijging voor rekening van de GGZ volwassenen (+3,5%) en GGZ jeugd (+8,2%). Dit betekent dat er volgend jaar een toename van deze cliëntgroepen te verwachten valt.
Wachttijden voor behandeling
De gemiddelde wachttijd van aanmelding tot intake is met 43 kalenderdagen 4 kalenderdagen gestegen ten opzichte van 2015 (+10%). Tussen de eerste intake en start behandeling zaten in 2016 30 dagen tegen 36 dagen in 2015. Deze wachttijden zijn in 2016 dus gedaald (-16,6%). De totale wachttijd van aanmelding tot behandeling is gedaald. Het reduceren van alle wachttijden blijft bij de Waag hoog op de agenda staan.
Behandeling in Penitentiaire Inrichtingen
De Waag is ook actief in Penitentiaire Inrichtingen (PI). Een substantieel deel van de gedetineerden heeft een matig tot hoog risicoprofiel. Het is bekend dat het terugdringen van delictgedrag met een hoog recidiverisico om specifieke, intensieve en deskundige behandeling vraagt. Het behandelprogramma van de Waag is erop gericht om recidivevermindering in eerste instantie in geslotenheid aan te bieden en later (indien mogelijk) in ambulante vorm voort te zetten.
In 2016 behandelde de Waag 455 cliënten in PI’s en PPC’s (Penitentiair Psychiatrische Centra). Dit is een afname ten opzichte van 2015 (-5,7%). Deze lichte afname is te verklaren doordat het aantal mensen in detentie afneemt.